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ID 110549
タイトルヨミ
コウサンカ ショクヒン ノ ケンコウ ゾウシン コウカ ノ カガクテキ コンキョ : コウサンカ キノウ ワ カラダ オ ヨクスルカ
タイトル別表記
Antioxidant foods and health promotion : what we know and what we don’t know ?
著者
寺尾, 純二 徳島大学医学部栄養学科食品学講座 徳島大学 教育研究者総覧 KAKEN研究者をさがす
キーワード
functional foods
antioxidant
intervention study
health promotion
oxidative stress
資料タイプ
学術雑誌論文
抄録
In Japan, the law “Food for Specified Health Uses : FoSHU” was started in 1991 as a result of advanced research on functional foods. Recently, research and development of functional foods has been a worldwide trend in food industry. Antioxidant activity is believed to be one of the important functions to estimate the physiological role of functional foods. Antioxidant foods containing a lot of antioxidant components, that is, vitamin E, vitamin C, carotenoids, flavonoids and so on, seems to be effective to promote human health because antioxidants can protect the body from severe oxidative stress leading to a variety of diseases. However, the scientific evidence has not been enough yet to explain the health promotion and disease prevention by the usage of antioxidant foods. Human studies, in particular, well-organized intervention studies, should be required to break through this situation.
掲載誌名
四国医学雑誌
ISSN
00373699
cat書誌ID
AN00102041
出版者
徳島医学会
58
4-5
開始ページ
184
終了ページ
188
並び順
184
発行日
2002-10-25
EDB ID
フルテキストファイル
言語
jpn
著者版フラグ
出版社版
部局
医学系