ID 110551
タイトルヨミ
テイGlycemic Indexショクヒン ワ 2ガタトウニョウビョウ ノ ハッショウ オ ヨボウシ チリョウ コウカ オ ユウスル
タイトル別表記
Low glycemic index diet is effective for the prevention and the treatment of diabetes mellitus
著者
粟根, 尚美 医学部病態栄養学講座
新井, 英一 医学部病態栄養学講座
松村, 晃子 医学部附属病院栄養管理室
高橋, 保子 医学部附属病院栄養管理室
キーワード
glycemic index
glycemic load
type 2 diabetes
insulin sensitivity
資料タイプ
学術雑誌論文
抄録
The incidence of type 2 diabetes should be reduced either by decreasing insulin demand or by improving insulin sensitivity. Jenkins et al . found that a low-glycemic-index diet containing mainly intact whole grains significantly reduced C-peptide concentrations compared with a high-glycemic-index diet containing primarily refined grain product. In this review, we examine evidence relating dietary glycemic index and glycemic load to type 2 diabetes incidence and the role of the form of dietary carbohydrate in the management of diabetes. Both metabolic and epidemiologic evidence suggests that replacing high-glycemic-index forms of carbohydrate with low-glycemic-index carbohydrate will reduce the risk of type 2 diabetes. Among patients with diabetes, the weight of evidence suggests that replacing high-glycemic-index with low-glycemic-index forms of carbohydrate will improve glycemic control and reduce hypoglycemic episodes among those treated with insulin.
掲載誌名
四国医学雑誌
ISSN
00373699
cat書誌ID
AN00102041
出版者
徳島医学会
58
4-5
開始ページ
194
終了ページ
200
並び順
194
発行日
2002-10-25
EDB ID
フルテキストファイル
言語
jpn
著者版フラグ
出版社版
部局
医学系