ID | 98216 |
タイトルヨミ | カテキン ガンユウ インリョウ ノ サルモネラ ニ タイスル サッキン オヨビ ゾウショク ヨクセイ コウカ ノ ケントウ
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タイトル別表記 | Inhibitory effects of Catechin-Containing drinks on the growth of Salmonella Enteritidis
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著者 |
小林, 菜津美
北海道教育大学札幌校医科学看護学
西川, 武志
北海道教育大学札幌校医科学看護学|札幌医科大学医学部皮膚科学講座
岡安, 多香子
北海道教育大学札幌校医科学看護学
山田, 玲子
北海道教育大学札幌校医科学看護学
磯貝, 恵美子
北海道医療大学口腔衛生
磯貝, 浩
札幌医科大学医学部動物実験施設部
山下, 利春
札幌医科大学医学部皮膚科学講座
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キーワード | food poisoning
catechin
Salmonella Enteritidis
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資料タイプ |
学術雑誌論文
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抄録 | Salmonella strains are the most prevalent etiological agents for food poisonings in Japan since 1992. Tea is widely consumed in Japan, and catechin and its derivatives in tea show anti-microbial effect. In this study, we compared the inhibitory effects of catechin-containing drinks against the growth of S.Enteritidis. The growth inhibition was more evident in black tea, oolong tea, and green tea, which contain larger amount of catechin with galloy moiety such as epigallocatechin gallate and epicatechin gallate than barley tea. Of the four kinds of tea evaluated, black tea demonstrated the most potential for the growth inhibition of S.Enteritidis. Theaflavin3in black tea probably gave the additional effect in concert with catechin. Barley tea also showed the inhibitory effect against the growth of S.Enteritidis despite the tea contains a trace amount of catechin, suggesting that the other components than catechin contribute to the growth inhibition. The results in this study indicate that consumption of tea reduces the risk of foodborne illness by pathogenic bacteria.
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掲載誌名 |
四国医学雑誌
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ISSN | 00373699
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cat書誌ID | AN00102041
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出版者 | 徳島医学会
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巻 | 62
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号 | 1-2
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開始ページ | 43
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終了ページ | 48
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並び順 | 43
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発行日 | 2006-04-25
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備考 | |
フルテキストファイル | |
言語 |
jpn
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